Keskustelua strukturalismin historiasta ja sen liepeiltä, osa 2/4

Pertti Hämäläinen & Matti Kortesoja
Hämäläinen toimii nuorisopsykiatrian kliinisenä opettajana ja Kortesoja sosiologian tutkijana Tampereen yliopistossa
Kuva: thierry ehrmann/Abode of Chaos (Creative Commons)

"Lévi-Strauss kielsi aina ja ikuisesti oman isyytensä strukturalismille. Strukturalismi onkin käsitteenä ja ilmiönä omituinen monella tavalla."

Näky! Aurinkoisena päivänä 5.7.2013 käytiin Tampereen Näsinpuistossa keskustelua strukturalismin historiasta ja sen liepeiltä. Pertti Hämäläisen ja Matti Kortesojan käymän keskustelun pohjana toimi François Dossen teos "Strukturalismin historia I. Ohjelman synty 1945--1966" (Tutkijaliitto, 2011).

Keskustelun toisessa osassa puhutaan strukturalistien kohtaamasta vastustuksesta ja valtakamppailuista sekä kielitieteiden noususta strukturalistisen paradigman keskiöön.

Tämä on toinen keskustelun neljästä osasta. Osat julkaistaan peräkkäisillä viikoilla.

Kuvaus ja leikkaus: Olli Herranen

Kirjallisuus:

Dosse, François (2011) Strukturalismin historia I. Ohjelman synty 1945–1966. Tutkijaliitto. Helsinki.

Lisätietoa aiheesta:

Jyväskylän yliopiston kurssi- ja oppimateriaalisivusto Koppaan on koottu strukturalismia koskeva verkkosivu, jossa on lyhyen tietopaketin lisäksi hyödyllisiä, aihetta käsitteleviä linkkejä. Klikkaa tästä päästäksesi verkkosivulle Strukturalismi.

Kauppinen, Jari, Dosse: Strukturalismin historia ykkönen. Maailmankirjat.ma-pe.net.

Soikkeli, Markku (2011) Strukturalismin sankariälyköt, Turun Sanomat, 4.9.2011.

Keskustelua strukturalismin historiasta ja sen liepeiltä, osat 1/4 ja 3/4:

Keskustelun ensimmäinen osa löytyy täältä: OSA 1/4

Keskustelun kolmas osa löytyy täältä: OSA 3/4